Kan artrose worden voorkomen?

Artrose is een ziekte die de gewrichten in je lichaam aantast. Kraakbeen bedekt de gewrichten tussen de botten, waardoor ze worden beschermd en gedempt. Artrose treedt op wanneer het kraakbeen afbreekt. Dit zal een zwelling en beperkte mobiliteit veroorzaken.

Kraakbeen

De kans op het krijgen van Artrose neemt toe met de leeftijd als het kraakbeen afbreekt. Vrouwen die de menopauze hebben doorgemaakt, hebben een hoger risico op het krijgen van OA omdat hun lichaam vertraagt of stopt met de productie van oestrogeen. Deze stof helpt bij de groei van de botten.

Artrose kan ook worden geërfd van een ouder of grootouder. Een aantal leefstijlfactoren beïnvloeden je risico op het ontwikkelen van Artrose. Het maken van bepaalde leefstijlveranderingen kan je helpen jouw gewrichtsgezondheid te verbeteren. Zo is het mogelijk van belang om na te denken over je werk. Je kunt behandelen van artrose klachten overwegen.

Banen die veel herhalende bewegingen met zich meebrengen kunnen veel impact hebben op je gewrichten. Praat met je arts over manieren om het risico op artrose te verminderen als je tijdens het werk veel moet:

• knielen
• tillen
• draaien
• lopen

Je kunt ook aan sport doen om de kans op artrose te verminderen. Daar kun je overwegen artrose laten behandelen Vrij van Pijn. Oefeningen met weinig impact kunnen de gezondheid van de gewrichten verbeteren. Zoek naar activiteiten die krachttraining en rekken omvatten naast de normale oefeningen. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om artrose te vertragen of zelfs te voorkomen. Sporten helpt mensen door hun spieren te versterken. Ook kan het behouden van een gezond gewicht de kans op de ontwikkeling van artrose doen afnemen.

Dit artikel bevat geen medisch advies.