De borstverkleining: een operatie waar je niet zoveel over hoort

borstverkleiningBest wel regelmatig hoor je iets over het vergroten van borsten. Als een vrouw bijvoorbeeld zelf niet helemaal tevreden is met de omvang van de borsten, dan kan er gekozen worden voor een zogenaamde borstvergroting. Dit is een chirurgische ingreep uit de plastische chirurgie waarbij er (meestal silicone) implantaten in de borst worden ingebracht, zodat de omvang van de borst kan toenemen.

De andere kant kan ook het geval zijn. Sommige vrouwen hebben juist behoorlijke grote borsten waar ze ook daadwerkelijk last van hebben. Grote borsten wegen natuurlijk ook wat, en dit kan klachten in de rug en nek geven. Daarnaast kan de bewegingsvrijheid behoorlijk in het gedrang komen door een groot formaat borsten. Ook hier is een operatie voor beschikbaar, namelijk de borstverkleining of mammareductie. De borsten worden op die manier dus kleiner gemaakt zodat ook het gewicht kan afnemen en de klachten hopelijk ook.

Wanneer een borstverkleining?

Een borstverkleining is natuurlijk niet altijd een optie. Het is natuurlijk niet niks, men moet wel onder het mes om dit te doen en hier moet goed over nagedacht worden. Daar is uitleg van een arts of chirurg voor nodig. Dit gebeurd meestal tijdens een consult in een kliniek waar deze ingrepen worden aangeboden. Maar een operatie is zeker niet altijd de goede keuze. Ook met andere vormen om de borsten te ondersteunen kunnen soms operaties voorkomen worden.

Aangezien de meeste ingrepen uit de plastische chirurgie van cosmetische aard zijn, dienen deze vaak uit eigen zak betaald te worden. Nu is dat voor de meeste ingrepen zo, maar voor een borstverkleining kunnen er daadwerkelijk medische redenen zijn om deze ingrepen uit te laten voeren. Er zijn een aantal voorwaarden die gesteld worden door een zorgverzekeraars waaraan voldaan moet worden om voor de vergoeding in aanmerking te komen. Een plastisch chirurg of zorgverzekeraar kan daar meer over vertellen.